onsdag 4 augusti 2010

Friställ friskolan - satsa på statsskolor och privata

Vad tror Du om kostanden för vår "politiska elefantiasis" då?

Sverige har när dubbelt så många parlamentariker per invånare parlamentet (kallat Sveriges Riksdag) jämfört med exempelvis Tyskland som ju får anses tillräckligt demokratiskt i alla fall.
Visserligen är det alltså totalt fler ledamöter i Tyskland men det förändrar inte det faktum att svenska skattebetalare bär den helt onödiga överdebiteringen som för många politiker innebär.

Så tillkommer ju alla politiker i Landsting och Kommuner dessutom.
De gör inte saken bättre. Den kommunala demokratin är ofta ännu mindre i praktiken. Om en kommun lägger ut ett av sina uppdrag exempelvis sophantering (värar skriva återvinning!) på en entreprenör urholkas offentlighetsprincipen genom att beslut flyttas från det kommunala planet över till företagets styrelserum.

Sedan vi här i Sverige skilde Kyrkan Från Staten och alltså blev av med en obligatorisk överhet har jag undrat om vi inte borde ta bort en till.
Frågan är dock vilken?!
Eller är frågan felformulerad?

EU-parlamentet måste nog stanna så länge vi är EU-medlemmar.
Risdagen krävs antagligen för att styra landet (snarare EU-provinsen Sverige) i någon trovärdig form.

Återstår att decimera politikerna från Kommuner och eller Landsting. Inte avrätta alltså utan endast avsätta dem.

Mitt förslag är att slå ihop ett antal kommuner till större enheter och helt ta bort Landstingen och låta kommunikationer bli mer regionaliserade och offentlig vård mer statlig.
Detta skulle ge fördelar i form av färre småpåvar i kommunerna och stordriftsfördelar inom vården.

Ett exempel från skolvärden
Vi ska alltså ha fler Privata alternativ på riktigt.
Men inte betalda genom Skolpengsliknande system. Dylika finns ju även inom äldreomsorg och sk vårdpeng.

Friskolorna bör helt skrotas. De är mest en grogrund för mer eller mindre dubiösa religiösa grupper vilka oftare kräver alltför en överdriven respekt av det sekulära samhället.

Låt de som har råd betala sina barns skolgång själva istället för att fattiga (=medelinkomsttagare och mindre bemedlade än dessa) betala nyrikas vinster genom ”skolpengen”. Denna går till ett fåtal aktörer som skor sej på systemet genom att bli VD, Styrelsorförande och Ägare till friskolor som betalas via andras skattsedalar.

Satsa istället dessa pengar på den statliga skolan som därigenom blir enhetlig och trovärdigare gentemot andra länders skolformer.
De privata skolorna ska övervakas men inte bekostas av samhället.
Vill sekteristerna, kreationisterna och andra religiösa fanatiker spärra in sin barn i ett religiöst ghetto så ska detta inte bekostas av EU-provinsens Sverige skattemedel.

Vad har inledningen om parlamentarikerna med det övriga resonemanget att göra?, undrar Du.
Jo min centrala tes är att "ju fler politiker desto fler frågor kan tas upp" (och det görs också). Detta innebär att fler onödiga motioner skrivs - mest i syfte att lyfta fram den motionerande politikerns parti och egna förträfflighet. Detta för att motivera platsen (och därigenom inkomsten) i Riksdagen eller annat politiskt forum.

Slutsats :
Färre politiker på flera av nivåerna kan på sikt öka medborgarens eget intresse för politik i stället för att lämna ifrån sig ansvaret till giriga yrkespolitiker.
Enligt grundlagen utgår ju all politisk makt från folket.

Låt oss utveckla Direktare Demokrati!

/BRW

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar